Hva kommer i Eana 360 fremover?
Kjerneregistreringer
Inn- og utmeldinger, melkekontroller, avsininger og kalvinger
Helt sentralt i dagens Kukontroll er oversikt over dyra, registreringer til Husdyrregisteret og registrering av melkeveiing/melkekontroll. Før Eana 360 kan overta for Kukontrollen, så må disse registreringene være på plass og enkle å bruke.
- Inn- og utmelding testes nå, men er ikke sluppet til brukere.
- Melkeveiing – manuell registrering (ikke fra robot) er i en testfase, men er ikke tilgjengelig for alle brukere enda. I Eana 360 vil du kunne legge til kraftfôr som gis i fôrmiks for enklere utfylling av riktig rasjon. Import og automatisk dataflyt fra melkerobot er under utvikling, men er ikke kommet til teststadiet ennå.
- Avsining (ordinær/enkeltspene) er klart og ferdig testet, men ikke sluppet til brukerne.
- Kalvingsregistrering, inkludert endringer og slettinger blir testet nå med et lite utvalg bønder og rådgivere.
Ambisjonen er å ha disse kjerneregistreringene testet og klare i løpet av august. Deretter vil vi slippe inn et fåtall brukere som får muligheten til å bytte fra Kukontrollen til Eana 360 for sine registreringer, slik at vi kan få mer innspill og læring for eventuelle justeringer.
Informasjon fra kjerneregistreringene vil ikke komme inn i Kukontrollen. Dette betyr at de som har “flyttet”, vil måtte bruke Eana 360 ettersom de nye dataene/registreringene bare vil finnes der og ikke i Kukontrollen.
2. Andre viktige registreringer
Kvigevurdering, brunst og paring
For å få fullt utbytte av Kukontrollen så er det viktig med så gode data som mulig, og da trenger vi både manuelle registreringer og det vi kan hente automatisk fra andre kilder.
Ambisjonen er å ha disse andre registreringene på plass i Eana 360 ikke lenge etter kjerneregistreringene er på plass for testbøndene.
På den måten får vi testet både brukervennlighet og dataflyt før alle bønder og rådgivere flyttes over fra Kukontrollen til Eana 360.
Registrering av klauvskjæring, helsehendelser og insemineringer direkte i Eana 360 vil prioriteres litt senere, siden Eana 360 også får disse fra dyrehelseportalen. Det blir sannsynligvis en periode hvor dette må registreres i Dyrehelseportalen før registreringene blir klare i Eana 360.
3. Fjøsloggen blir til Gårdsloggen
Fjøsloggen er viktig i det daglige arbeidet til både bonde og rådgiver. I første omgang vil vi sikre at det viktigste er på plass, før vi utvider med mer informasjon.
Ambisjonen er å utvide loggen til å inkludere flere viktige hendelser også utenfor fjøset. Gårdsloggen vil du etter hvert finne i hovedmenyen til venstre, foreløpig er den bare tilgjengelig for et lite utvalg testbrukere.
Før dere flyttes over til Eana 360 så vil du finne kjente venta hendelser/gjøremål som drektighetskontroll, bedekning, avhorning, celletall, avsining, oppfôring og utrangeringsvurdering i Eana 360.
For de som registrerer brunst manuelt i Kukontrollen vil brunstobservasjon dukke opp i Eana 360 så snart koblingen fra Kukontrolen til Eana 360 er på plass.
4. Dyreliste og Dyrekort
Dyrekortet vil vise alle hendelser på hvert enkelt dyr, som helsehendelser, avlsindekser, laktasjon- og vekstkurver, melkekontroller, kalvinger og prøveresultater.
Her fylles det gradvis på mer informasjon, og mye vil være på plass i løpet tidlig høst. Vi ser også på muligheten for å kunne lage favorittlister, hvor man kan velge hvilke informasjon som vises. Det håper vi kan være til stor hjelp for blant annet rådgivere og veterinærer.
5. Fôrmidler, Fôring og Fôrplanlegging
Et av målene med Eana 360 er å knytte arbeidet på jordet sammen med arbeidet i fjøset for å bidra til å utnytte dine ressurser best mulig. Hos mange ligger det et stort potensial i å tilpasse fôringa til mengden og kvaliteten på grovfôret du har tilgjengelig. I løpet av høsten 2025 lanserer vi i samarbeid med TINE en helt ny tilnærming til fôring.
Nytt av året er Fôrmidler, som gir deg oversikt over innkjøpt og egenprodusert fôr. Hvis du bruker Eana Skifte, så får du automatisk med deg data derfra.
Fôring er også nytt, og ved å registrere en fôring i Eana 360, får du en nåstatus på situasjonen i ditt fjøs. Derfra kan du justere på fôringa og se effekten på produksjonen. Her viser vi også tall som Norskandel og Fôreffektivitet.
Fôrplanlegging er som regel gjort i samarbeid med en rådgiver, og vi har flyttet og oppdatert dagens fôrplanleggingsverktøy, Optifôr, inn i Eana 360. Målet er bedre produksjonsresultater ved å koble planleggingen enda tettere opp til tilgjengelige fôrmidler, nåstatus på fôringa og produksjonsmålene dine. Optimeringen er fremdeles basert på NorFor, en velprøvd og godt dokumentert optimeringsmotor.
6. Tilpasse tabeller med egne kolonner
For å dekke ulik bruk og behov, så vil det bli mulig å legge til og fjerne kolonner i enkelte lister. Hvis det er fremstillinger og sammenstillinger som du savner fra dagens Kukontroll, så vil du selv kunne tilpasse tabellene til ditt bruk.